یکی از اتفاقات سخت و طاقت‌فرسایی که هر انسانی در طول عمر خود ممکن است با آن مواجه شود تجربه دندان‌درد است. شکستگی‌ها، پوسیدگی‌ها و سایر آسیب‌هایی که سلامت دندان‌های شما را تهدید می‌کنند موجب بروز عفونت شده، اعصاب و عروق اصلی دندان را مورد تهاجم قرار می‌دهند و از این طریق دردهای شدیدی در ناحیه لثه و فک بوجود می‌آورند.

هنگامی که عصب دندان به طور غیر قابل بازگشت آسیب دیده یا عفونی می‌شود یکی از راه‌هایی که برای درمان آن پیش روی شماست عبارت است از درمان ریشه یا عصب‌کشی. درمان ریشه دندان یا اندو شاخه‌ای از علم دندانپزشکی است که شامل مجموعه اقداماتی می‌شود که برای تشخیص پالپ عفونی، جلوگیری از گسترش عفونت و برطرف کردن درد دندان انجام می‌گیرد.

 

عصب‌کشی یا درمان ریشه؟

داخل دندان، زیر مینای سفید و لایه‌ی سخت عاج، در محل کانال‌های ریشه بافت نرمی وجود دارد که در اصطلاح به آن پالپ می‌گویند. پالپ دربرگیرنده‌ی رگ‌های خونی، اعصاب و بافت همبند بوده و در ساختن بافت سخت اطرف دندان نقش مهمی دارد. با وجود نقش مهم پالپ در رشد و نمو دندان، هنگامی که دندان به طور کامل رشد یافت می‌تواند بدون پالپ نیز به حیات خود ادامه دهد.

هنگامی که پالپ دندان به عفونت دچار شود متخصص اقدام به درمان ریشه دندان می‌کند. درمان ریشه روشی است که ابتدا پالپ عفونی برداشته شده، سپس تمیز و ضدعفونی و در نهایت محل آن پر می‌شود. در این روش ساختار طبیعی دندان حفظ شده و درد ناشی از عفونت برطرف می‌شود. مزیت اصلی این روش این است که با حفظ دندان طبیعی، درمان‌های ترمیمی گسترده و پرهزینه‌ای همچون بریج یا ایمپلنت را به شما تحمیل نخواهد کرد.

ممکن است این سوال برای شما مطرح باشد که اساسا فرق بین عصب‌کشی با درمان ریشه دندان چیست؟ برای پاسخ به این سوال لازم است که بدانید عصب‌کشی در واقع بخشی از فرآیند درمان ریشه است که به علت حساس بودن آن حتما باید نزد متخصص انجام شود.

 

علائم نیاز دندان به درمان ریشه

دانستن اینکه چه زمانی لازم است برای درمان ریشه دندان اقدام کنید نیازمند آگاهی از علائم عفونت و آماس پالپ‌های دندانی است. بروز درد شدید هنگام جویدن یا گاز زدن به غذاها، تیره شدن لثه، پوسیدگی‌های عمیق، ایجاد ترک یا شکستگی در دندان‌ها، ظاهر شدن جوش روی لثه و انجام اقدامات مکرر دندانپزشکی که ممکن است به پالپ آسیب برساند از جمله این علائم است.

در صورت آسیب دیدن بافت دندان، باکتری‌ها از این راه به داخل دندان نفوذ کرده و تکثیر می‌شوند. اینجا دیگر آنتی‌بیوتیک‌ها به تنهایی برای درمان عفونت ریشه‌ها نمی‌توانند موثر عمل کنند. علاوه بر علائم ذکرشده، نشانه‌های دیگری نیز برای عفونت ریشه برشمرده‌اند از جمله وجود دندان لق، تیره شدن رنگ دندان و متورم شدن صورت یا گردن. همچنین باید به این نکته نیز توجه کرد که برخی پوسیدگی‌های عمیق در دندان‌ها می‌تواند بدون درد و ناراحتی رخ دهد که در این صورت تشخیص عفونت یا پوسیدگی با انجام رادیوگرافی ممکن خواهد بود.

 

درمان ریشه چگونه انجام می‌شود؟

درمان ریشه دندان اغلب طی یک یا دو جلسه انجام شده و مدت زمان انجام این فرآیند با توجه به مهارت دندانپزشک و میزان گسترش عفونت و نیز جایگاه دندان آسیب‌دیده مشخص می‌شود. این فرآیند درمانی شامل مراحل زیر است:

اندودنتیست برای تشخیص میزان آسیب و اتخاذ روش مناسب برای درمان ریشه دندان، در ابتدا رادیوگرافی انجام می‌دهد. پس از مشخص شدن دندان آسیب‌دیده و میزان عفونت نوبت به تجویز بی‌حسی موضعی است؛ به این صورت که اندودنتیست ورقه محافظ کوچکی به نام بند دندانی را در ناحیه آسیب دیده قرار می‌دهد تا دندان عفونی را ایزوله کرده و در طول فرآیند اندوتراپی محل آن را تمیز و عاری از بزاق نگه دارد. علاوه بر آن از بلع یا تنفس مواد شیمیایی حین انجام درمان نیز جلوگیری می‌کند.

در گام بعدی در در تاج دندان سوراخ ایجاد شده و متخصص اندودنتیست با استفاده از ابزارهای بسیار کوچک پالپ عفونی را خارج کرده و محل آن را تمیز و برای پر کردن آماده می‌کند. به علت باریک بودن کانال ریشه در این قسمت، متخصص دندانپزشک اقدام به بزرگ کردن کانال و فرم دادن به آن می‌کند تا در مرحله بعد آن را پر کند.

اگر درمان ریشه دندان طی چند جلسه انجام شود مقدار کمی دارو در کانال ریشه قرار داده می‌شود تا باکتری‌های باقی‌مانده را از بین ببرد سپس دندان را به طور موقت پر می‌کنند. در نوبت بعدی، پرکردگی موقت و داروی داخل دندان برداشته شده و دندانپزشک کانال ریشه را با ماده‌ای استریل و زیست‌سازگار به نام گوتاپرکا پر می‌کند. در نهایت نیز یک روکش روی دندان گذاشته می‌شود تا آن را ببندد.

 

درد پس از عصب‌کشی دندان

با از بین رفتن بی‌حسی موضعی کانال ریشه ممکن است درد و حساسیت خفیفی احساس کنید که ناشی از فرآیند تمیز کردن کانال ریشه است و فقط باید چند روز طول بکشد. در این مدت احتمالا فقط به مسکن‌های ساده برای تسکین درد نیاز پیدا می‌کنید. پیش از آنکه این داروها را مصرف کنید با پزشک خود مشورت کرده تا احتمالا با نسخه‌های قبلی شما تداخلی نداشته باشند.

تجربه درد خفیف تا متوسط برای چند روز طبیعی است. اگر این درد روزهای بیشتری ادامه پیدا کند لازم است که به دندانپزشک خود مراجعه کرده تا طبق تشخیص متخصص، تمیز کردن بیشتر کانال‌ها یا اقدامات دندانپزشکی دیگری را برای شما انجام دهد.

 

انواع روش‌های درمان ریشه دندان در کرج

درمان ریشه دندان می‌تواند به طرق مختلف انجام شود و تنوع این روش‌ها بستگی دارد به اینکه پزشک از چه ابزاری برای درمان استفاده می‌کند. در برخی روش‌ها از تجهیزات فیزیکی استفاده می‌شود و در برخی دیگر از سایر ابزارها نظیر لیزر، آب و امواج صوتی استفاده می‌شود. اینکه پزشک برای شما از کدام روش استفاده کند به وضعیت سلامت دندان و آناتومی کانال ریشه بستگی دارد. خوشبختانه امروزه  دندانپزشکان از روش‌های متنوعی برای درمان ریشه دندان در کرج برای بیماران محترم استفاده می‌کنند.

 

درمان ریشه دندان برای چه کسانی توصیه می‌شود؟

درمان ریشه دندان یا همان اندوتراپی علاوه بر آگاهی از فرآیند آن نیازمند اقدام در زمان مناسب است. اگر در زمان مناسب برای درمان ریشه اقدام نکنید به ناچار مجبور به کشیدن دندان خود شده و باید از روش‌های جایگزینی همچون بریج یا ایمپلنت استفاده کنید. در صورتی که امکان حفظ دندان وجود داشته و فرد کاندید مناسبی برای اندوتراپی باشد، پزشک این مسیر را انتخاب می‌کند. علاوه بر هزینه کمتر در مقایسه با ایمپلنت‌ها این روش برای افرادی که می‌خواهند دندان طبیعی خود را داشته باشند توصیه می‌شود.

 

مراقبت‌های بعد از درمان ریشه دندان

طی چند روز اول پس از انجام درمان ریشه دندان ممکن است حساسیت، التهاب یا تورم را تجربه کنید. در این زمینه لازم است این علائم بررسی شده و یک جلسه درمانی با دندانپزشک خود داشته باشید. پس از انجام اندوتراپی می‌توانید به روال سابق از مسواک و نخ دندان استفاده کنید مگر اینکه دندانپزشک شما ممنوعیتی در این زمینه به شما گوشزد کند.

با رعایت بهداشت دهان و دندان و معاینه منظم می‌توان طول عمر دندان ترمیم‌شده را افزایش داد. همچنین با پرهیز از خوردنی‌ها و نوشیدنی‌های خیلی سرد یا گرم نیز می‌توانید مانع از بروز حساسیت در دندان خود شوید. مواردی مثل دندان‌قروچه موجب سایش در محل روکش شده و می‌تواند منجر به شکستگی دندان شود.

توصیه می‌شود که بعد از درمان ریشه دندان از غذاهای نرم استفاده کنید و تا مدتی از مواد غذایی خشک و سفت پرهیز کرده تا دندانتان تحریک نشود. پرهیز از سیگار و نوشیدنی‌های الکلی نیز نقش موثری در حفظ سلامت دهان و دندان و افزایش طول عمر ریشه دندان دارد.

 

هزینه درمان ریشه دندان در کرج

هزینه درمان ریشه و عصب‌کشی بسته به اینکه کدام دندان نیاز به درمان دارد و همچنین تعداد کانال‌ها متغیر است. این هزینه به عوامل دیگری همچون تک کانال و یا چند کانال بودن دندان، انجام عصب‌کشی اولیه یا مجدد و میزان ترمیم دندان بستگی داشته و از قیمت پایه یک میلیون تومان شروع می‌شود.

درمان ریشه نزد متخصص و نیز ابزار و تجهیزات پزشکی مورد استفاده در تعیین هزینه نهایی تاثیرگذار است.

 

برای درمان ریشه دندان در کرج به کجا مراجعه کنیم؟

راه حل مطمئن برای رهایی از درد‌های دندان مراجعه به دندان‌پزشک متخصص و اقدام به موقع نسبت به درمان ریشه دندان است. مراجعه به متخصص در زمان مناسب علاوه بر اینکه آسایش از دست‌رفته را سریع‌تر به بیمار بازمی‌گرداند از گسترش عفونت جلوگیری کرده و هزینه‌های درمان نهایی را نیز کاهش می‌دهد.

مراکز متعددی در کرج برای این کار وجود دارد با این حال با توجه به اهمیت تجربه و مهارت پزشک در این زمینه پیشنهاد ما به شما مراجعه به دکتر امین قاسمی فلوشیپ درمان ریشه در کرج است تا با خیالی آسوده فرآند درمانی خود را طی کنید.

 

× با ما در واتس اپ در تماس باشید